Wanneer je op zoek bent naar glas zal je merken dat er erg veel soorten bestaan zoals enkel glas, veiligheidsglas of decoratief glas. Maar wat is voor jou de beste keuze en waar begint je zoektocht? Onze experts helpen je met veel plezier!

#1 Enkel glas 

Zowat iedereen kent enkel glas. Veel minder mensen weten dat er veel verschillen zijn – op enkel glas alleen nog maar. Zo is er bijvoorbeeld float, acide of figuurglas. We geven je mee wat de specifieke kenmerken zijn van elk type glas zodat je in de showroom een gerichte keuze kan maken.

Glas is stevig en duurzaam tegelijkertijd

Floatglas

De naam ‘float’ is afkomstig van het productieproces. Men bakt alle bestanddelen zoals kalk, zand, soda en dolomiet in een oven bij een temperatuur van zo’n 1500°C. Daarna wordt deze glasmassa in een bad van gesmolten tin gegoten. Het glas blijft perfect op het oppervlak drijven. Vandaar dus de benaming floatglas, of drijvend glas.

Als je iemand hoort spreken over floatglas wordt hiermee het basisproduct bedoeld. Dit glas kan daarna verrijkt worden tot warmte-isolatie, zonregulering, decoratie, veiligheid en geluidsisolatie.

Acideglas of gezuurd glas

Wil je een modern interieur? Dan is gezuurd glas misschien wel iets voor jou. Het basisglas, floatglas, wordt aan één zijde homogeen met zuur behandeld. Dit geeft een mat effect. Je kan zelfs experimenteren met kleur en lichtdoorlaatbaarheid. Je creëert een gevoel van meer ruimte en licht met acideglas. 

Figuurglas

Ooit al gehoord van figuurglas? Het is een doorschijnend glas gemaakt van blank of gekleurd glas. Er wordt een patroon in gedrukt door middel van een reliëfwals. Figuurglas is dus eigenlijk helder glas met aan één zijde een motief. Voorbeelden zijn Crepi, Chinchilla of Masterglas.

Rustgevend en lichtvolte schuifdeuren

#2 Veiligheidsglas

Veiligheidsglas brengt ons nog een stapje verder. Dit soort glas biedt extra bescherming in vensters, balkons of schuin liggende dakbeglazing. Ook hier zijn er verschillende soorten te onderscheiden zoals gehard, vlak, gelaagd, inbraakwerend en hittebestendig glas. 

Glassoort - waterlinie

Gelaagd veiligheidsglas

Dit soort glas bestaat uit twee of meer lagen met daartussen een transparante onzichtbare kunststoffolie. Deze folie vormt een moeilijk te doorbreken barrière waardoor de ruit bij inslag niet uiteen zal vallen. Denk bijvoorbeeld aan de ruit in een auto. Bij een steentje of ander voorwerp in de voorruit zal die niet meteen uiteen vallen. Het blijft namelijk in zijn geheel op zijn plaats. Door de sterkte van dit glas is het inbraakwerend. Geen dief geraakt erin!

Vlak gehard veiligheidsglas

Gehard glas is veel sterker dan standaard glas. Maar in tegenstelling tot gelaagd glas, zal deze soort bij impact wél volledig in veilige kleine stukjes uit elkaar vallen. Toch ontstaan er hierbij geen gevaarlijke glasscherven, zoals bij standaard glas het geval is. Zijruiten van auto’s, douchecabines, infrarood sauna’s en binnendeuren worden vaak gemaakt met gehard glas. Let wel: het is niet inbraakwerend. 

Kies nu voor een glazen douche
Bescherm jezelf tegen inbraak met inbraakwerend glas

Inbraakwerend glas of draadglas

Draadglas of inbraakwerend glas bestaat uit een enkele of dubbele laag glas waar metaalgaas is in verwerkt. Bij inslag zal het glas door een metalen draadrooster bijeen worden gehouden. Toegangsdeuren van openbare gebouwen of woningcomplexen maken hier bijna altijd gebruik van. 

Naast gelaagd, gehard of draadglas bestaan er nog andere soorten veiligheidsglas zoals hittebestendig- of kogelwerend glas. Vraag ernaar!

#3 Decoratief Glas

Glas als decoratie? Goed idee! Het maakt veel natuurlijk licht mogelijk in leef- en werkruimten. Dit is goed voor de gezondheid en bespaart op kosten voor kunstverlichting. Daarnaast kan het je interieur een stijlvolle extra geven. We overlopen met jou enkele soorten decoratief glas…

Gelakt glas

Gelakt glas is aan één zijde voorzien van een niet-transparante laklaag. Vooral als wandbekleding, als onderdeel van meubels of ter vervanging van tegels zie je gelakt glas geregeld terugkomen. Bovendien laat het geen licht door. Het voordeel? Dit glas kan je laten maken in verschillende standaardkleuren én RAL-kleuren. Dit in combinatie met duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid maken gelakt glas erg populair. 

Geëmailleerd glas

Geëmailleerd glas bezit een uitzonderlijke mechanische hardheid en een hoge weerstand tegen extreme weersomstandigheden en luchtvervuiling. Hierdoor is dit soort glas ideaal voor buitenglas en gevels. 

keuken achterwand in glas

En ja, we zijn nog veel vergeten. Het aanbod is dan ook heel groot. Zit je toch nog met vragen? Kom dan langs in onze showroom of bel met één van onze medewerkers. We zijn klaar om je te helpen!

Neem contact op